To HDR or Not to HDR
terug naar home
knoppie
knoppie
knoppie
knoppie
 

To HDR or Not to HDR

Ik ben nu al een tijdje bezig met HDR fotografie... De diverse boeken er op nageslagen en diverse software pakketten uitgeprobeerd... Ik ben er nog steeds niet uit wat nou echt de HDR style is die bij mij past. Er staan op internet een heleboel voorbeelden van HDR (High Dynamic Range) fotografie. De ene vind ik geweldig, waar ik de andere over the top vind.

Om zelf een HDR afbeelding samen te stellen blijft een tijdrovend verhaal. In eerste instantie ga je met je camera in de bracketing stand een aantal fotos schieten met verschillende belichtingstijden. Dan neem je de makkelijkste weg en leest deze via Photoshop in en maakt er een gecombineerde HDR van. Al snel zijn de eerste over the top. Er is volgens mij dan ook een hele dunne scheidslijn tussen mooi en too much. Om dit verschil te verkleinen heb je volgens mij dan ook meer nodig dan wat standaard tools. De laatste fotos die ik online heb gezet heb ik gemaakt in een kerk in de buurt. Ik heb mijn camera zonder flits vanaf verschillende punten een reeks fotos laten schieten (met statief uiteraard) die ik later ingelezen heb in Photomatix Pro. Hierna heb ik het resultaat (samengesteld TIFF bestand) ingelezen in Photoshop om vervolgens de originele bestanden als layers hieronder te plaatsen.

Hierdoor kun je met je eraser-tool diverse gebieden die op de originele foto beter uit de verf komen, in je eindresultaat laten verschijnen. Dit doe je dan laag voor laag. Uiteindelijk gaat het eindresultaat weer naar Lightroom om de puntjes op de i te zetten wat betreft de belichting. ook de functie HDR-Tonemapping in photoshop is een mooie tool om de HDR tot leven te wekken. Uiteindelijk blijft het de vraag of de beoordeler van de foto de High dynamic in je foto kan waarderen, maar het feit blijft dat HDR er is en ook niet zal verdwijnen. Ik ben inmiddels om en zal proberen de HDR-pics die ik op mijn blog plaats steeds te verbeteren.